De Piramide van Lencioni - Laag 5 - Resultaten

 

Eén voor allen en allen voor één. Teamsucces kan volgens Lencioni alleen bereikt worden als alle teamleden streven naar dezelfde gezamenlijke doelen. En juist dát is waar het bij veel teams toch nog moeilijk loopt.

 

Teams met wederzijds vertrouwen, geëngageerde conflicten, gedragen beslissingen en directe aansprakelijkheid slagen er in om hun individuele noden en agenda’s los te laten om zich volledig te focussen op het belang en de resultaten van het team.

 

Ze laten zich niet verleiden om hun departement, eigen carrièreverzuchtingen en ego-geïnspireerde status te laten primeren op de collectieve resultaten van het team.

 

Zelfs als een team alle essenties die we tot nu toe besproken hebben, heeft ontwikkeld, bestaat de kans dat het toch nog de eigenschap mist dat een team tot een echt, succesvol team maakt; resultaten. We moeten collectieve resultaten steeds als topprioriteit in onze aandacht houden. De echte maatstaf voor een effectief team is het bereiken van de vooropgestelde doelen.

 

  • Om afleiding te vermijden, zullen de teamleden de resultaten van het team voorrang moeten geven op hun persoonlijke doelstellingen of op die van de afdeling.
  • Om gefocust te blijven, moeten teams hun gewenste resultaten publiekelijk kenbaar en zichtbaar maken.

 

 

Hoe werken we aan Resultaten

Heeft het team een concrete “Rallying Cry” of “Strijdkreet”? Inclusief onderliggende bepalende bouwstenen/doelen?

 

Welk soort ‘scorebord’ kan ons helpen om gefocust te blijven op ons doel en geeft ons de gemaakte vooruitgang weer?

 

De sleutel tot succes voor een team is dat de leden achter een collectief streven staan, dat in het belang van het geheel is.

 

Ook in deze fase van de team opbouw zetten we specifieke Lencioni oefeningen in, neem contact op om ze samen te doorlopen.

 

 

Enkele van zijn meest bekende quotes in deze laag zijn:

 

“Team members have to be focused on the collective good of the team. Too often, they focus their attention on their department, their budget, their career aspirations, their egos.”

 

“Great team players lack excessive ego or concerns about status. They are quick to point out the contributions of others and slow to seek attention for their own. They share credit, emphasize team over self, and define succes collectively rather than individually. It is no great surprise, then, that humility is the single greatest and most indispensable attribute of being a team player.”

 

 

Enkele van de meest beluisterde Lencioni podcasts in deze laag van de Piramide zijn: 

 

Podcast 165: Not for non-profit.

Non-profitorganisaties en bedrijven met winstoogmerk kunnen van elkaar leren en zouden moeten overwegen elementen van beide soorten organisaties te combineren. Not for Nonprofit is een concept dat elementen van zowel for-profit als non-profit bedrijven combineert.

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Podcast 40: Data is overrated.

Historische voorbeelden, zoals onnauwkeurige weersvoorspellingen en politieke peilingen, tonen aan dat data niet altijd accuraat zijn. Toch blijven we vaak rekenen op deze data en wordt deze vaak overschat om 2 redenen:

 

  • Data is vaak bevooroordeeld
  • Het is vaak moeilijk om accurate data te verkrijgen

 

Vaak verlopen veel beslissingen in bedrijven ook enorm traag doordat ze wachten op de data.

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Podcast 32: How do you measure success?

Iedereen wilt wel succesvol zijn als bedrijf en als persoon. Maar wat is succes nu eigenlijk en hoe definiëren we succes?

 

Vaak wordt succes gemeten door ‘grootheid’ en omzetcijfers, toch leidt dit vaak tot problematiek van heel wat bedrijven.

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Enkele van de meest bekeken Lencioni filmpjes in deze laag zijn:

 

De Vijf Dysfuncties van een Team – Resultaten

Bekijk dit filmpje en kijk naar wat Patrick Lencioni te vertellen heeft over de collectieve resultaten en behoeften van een team om de resultaten te behalen die ze willen bereiken.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Beantwoorden van Kritische Vraag #5 - Wat is het belangrijkst op dit moment?

Kijk naar wat Patrick Lencioni te vertellen heeft over het belang van prioriteiten stellen.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Trixolutions is als enige in de Benelux partner van de Table Group van Patrick Lencioni, door onze CAPA PRO opleiding en bijhorende certificaten, en daardoor ook exclusief en uniek gepositioneerd om deze expertise door te geven aan onze klanten.

 

Lees hier meer over onze band met Lencioni.

 

We geven onze expertise ook door via onze Coach-the-Teamcoach Masterclasses, inclusief online Lencioni Leerplatform.

 

Of door rechtstreeks teams te begeleiden. Onze Lencioni experts bij Trixolutions mochten al meer dan 200 teams begeleiden, gebruik makende van het Piramide model van Lencioni en de bijhorende Lencioni Assessments.

Blijf altijd op de hoogte!

Schrijf je in op onze Trixolutions Nieuwsbrief