De Piramide van Lencioni - Laag 4 - Aansprakelijkheid

 

Uit ervaring weten we dat dit de moeilijkste laag is. In de meeste Lencioni Team Assessments komt deze laag dan ook in het rood te staan, zijnde “slecht”.

 

Teams die volledig achter beslissingen en prestatiecriteria staan, zullen mekaar aanspreken op gedrag dat niet strookt met het vasthouden aan die beslissingen en criteria. Nog belangrijker; ze laten het niet van de teamleider afhangen dat collega’s aangesproken worden. Ze spreken mekaar rechtstreeks aan.

 

Als het op teamwerk aankomt, betekent aansprakelijkheid dat de teamleden bereid zijn om elkaar aan te spreken om erop te wijzen dat gemaakte afspraken niet nagekomen worden en dat er niet gewerkt wordt naar de criteria van het team. Er moet bereidheid zijn om elkaar op gedragsniveau aan te spreken zonder dat er angst moet zijn dat dingen ‘persoonlijk’ genomen worden. En dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.

 

  • In een sterk team is er directe aansprakelijkheid tussen de teamleden.
  • Groepsdruk en de tegenzin om iemand te laten vallen zullen een teamspeler meer motiveren dan dreigen met autoritaire straffen of berispingen.
  • Om een cultuur van aansprakelijkheid te installeren en te laten gedijen, zal de teamleider moeten aantonen dat hij bereid is om moeilijke situaties openlijk aan te gaan.

 

 

Hoe werken we aan Aansprakelijkheid

De belangrijkste hindernis die genomen zal moeten worden wanneer er gebouwd wordt aan een team dat elkaar aansprakelijk houdt, zal de begrijpelijke aarzeling zijn van mensen om elkaar kritische feedback te geven.

 

Wanneer we er niet in slagen om onze collega’s constructieve feedback te geven, laten we hun persoonlijk aan hun lot over. Door onze terughoudendheid brengen we niet alleen het team maar ook onze teamleden schade toe.

 

Ook hier werkt Trixolutions reeds jaren met specifieke Lencioni oefeningen om teams hierin te begeleiden. Want hoewel het hier wel degelijk over “feedback” gaat. Gaan we eerst werken op “willen” en “durven” en daarna pas op “kunnen”.

 

 

Enkele van zijn meest bekende quotes in deze laag zijn:

 

“Failing to hold someone accountable is ultimately an act of selfishness.”

 

“The enemy of accountability is ambiguity.”

 

“Direct, personal feedback really is the simplest and most effective form of motivation.”

 

 

Een van de meest beluisterde Lencioni podcasts in deze laag van de Piramide is:

 

Podcast 24: Dit is niet goed genoeg.

Zag je ooit iemands werk en dacht je bij jezelf dat die beter kon, maar je durfde niets te zeggen omdat je vond dat dit niet jouw plaats was of omdat je de persoon niet wou kwetsen? Wanneer we dit niet durven zeggen ontwijken we misschien wel ongemak op korte termijn, maar het probleem zal niet weg gaan. We creëren hierdoor lange termijn problemen, het wordt enkel pijnijker en moeilijker. Je krijgt van ons al 2 tips om vaker de zin ‘dit is niet goed genoeg’ te leren gebruiken:

 

  • Vaak hebben mensen het gevoel dat ze door de zin ‘dit is niet goed genoeg’ juist iets zeggen als ‘je ben een waardeloos persoon’. Terwijl dit eigenlijk gewoon een manier is om te vertellen dat iets beter kan en moet.
  • Verwacht niet dat je werknemers en collega’s de moed gaan hebben om dit te doen als jij als teamleader dit zelf niet kunt.

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Een van de meest bekeken Lencioni filmpjes in deze eerste laag is:

 

The Five Dysfunctions of a Team – Accountability

In dit filmpje legt Patrick Lencioni heel kort uit hoe mensen niet verantwoordelijk houden eigenlijk een daad van egoïsme is.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Trixolutions is als enige in de Benelux partner van de Table Group van Patrick Lencioni, door onze CAPA PRO opleiding en bijhorende certificaten, en daardoor ook exclusief en uniek gepositioneerd om deze expertise door te geven aan onze klanten.

 

Lees hier meer over onze band met Lencioni.

 

We geven onze expertise ook door via onze Coach-the-Teamcoach Masterclasses, inclusief online Lencioni Leerplatform.

 

Of door rechtstreeks teams te begeleiden. Onze Lencioni experts bij Trixolutions mochten al meer dan 200 teams begeleiden, gebruik makende van het Piramide model van Lencioni en de bijhorende Lencioni Assessments.

Blijf altijd op de hoogte!

Schrijf je in op onze Trixolutions Nieuwsbrief