De Piramide van Lencioni - Laag 3 - Team Betrokkenheid

 

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen, het gaat hier over TEAM betrokkenheid en niet over persoonlijke betrokkenheid.

Succesvolle teams hebben dus, bovenop ieders persoonlijke betrokkenheid, ook een hoge dosis van aanwezige TEAM betrokkenheid.

 

Teams die het ongefilterde conflict aan durven gaan, zijn in staat om een gedragen akkoord te bereiken over belangrijke beslissingen, ook al waren er aanvankelijk meningsverschillen over bepaalde onderwerpen.

 

Ze bereiken op die manier ook een hoger gevoel van inclusiviteit. Zij doen dat door ervoor te zorgen dat alle opinies en ideeën op tafel kunnen komen en in overweging worden genomen. Hierdoor wordt opnieuw het vertrouwen verstevigd omdat elke steen omgedraaid wordt voor er een belangrijke beslissing genomen wordt.

 

 

Hoe werken we aan Team Betrokkenheid

Helderheid en inclusiviteit ligt aan de basis van het team betrokkenheidsgevoel.

 

Teams die zich aan afspraken en beslissingen houden, doen dat omdat ze in staat zijn twee afzonderlijke, doch aan elkaar gerelateerde concepten kunnen omhelzen: “buy-in” of “inclusiviteit” aan de ene kant en “Helderheid” aan de andere kant.

 

“Buy-in” is het gevolg van een hoger inclusiviteitsgevoel dat ontstaat uit een gezonde en goedwerkende twee laag – Respectvolle Conflicten.

 

“Helderheid” is een absolute noodzakelijkheid om in een team een gemeenschappelijk platform te creëren rond een aantal kritische thema’s:

 

  • Waarom zijn we een team?
  • Hoe gedragen we ons als team?
  • Wat doen we als team?
  • Hoe zullen we succesvol zijn als team?
  • Wat doen we eerst?
  • Wie doet wat in het team?

 

In onze begeleiding gaan we intensief via bepaalde oefeningen hiermee aan de slag om zo te landen in een Team Charter.

 

 

Enkele van zijn meest bekende quotes in deze laag zijn:

 

“ Teams that commit to decisions and standards do so because they know how to embrace two separate but related concepts: buy-in and clarity. Buy-in is the achievement of honest emotional support. Clarity is the removal of assumptions and ambiguity from the situation. ”

 

“ An organization that has achieved clarity, has a sense of unity around everything it does. It aligns its resources, especially the human ones, around common concepts, values, definitions, goals and strategies, thereby realizing the synergies that all great companies must achieve. ”

 

 

Enkele van de meest beluisterde Lencioni podcasts in deze laag van de Piramide zijn:

 

Podcast 12: Één vraag die elk bedrijf moet beantwoorden.

Zit iedereen in je onderneming op dezelfde pagina? Wanneer goede mensen niet op dezelfde pagina zitten, zal dit pijnlijke verschillen doen groeien, of zelfs vriendschappen beëindigen. 

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Podcast 19: Strategie simpel maken.

Wat is jouw bedrijfsstrategie? Denk je dan meteen aan een paar opgestelde doelstellingen?

 

Het woord strategie wordt vaak verward met tactiek en wordt daarom ook vaak fout gebruikt. Strategie is de manier waarop je te werk gaat om intentioneel te slagen, op een manier die je onderscheidt van concurrenten. Het is een lens waar je doorheen kijkt en die je zal helpen filteren bij het maken van beslissingen. 

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Enkele van de meest bekeken Lencioni filmpjes in deze eerste laag zijn:

 

Hoe kan een Consultant teams helpen met het beantwoorden van de 6 helderheidsvragen?

Patrick Lencioni vertelt je meer over het belang van het specifiek afstemmen van de antwoorden op de 6 helderheidsvragen om het team op één lijn te krijgen en het belang als consultant om het team bij te sturen waar nodig in het beantwoorden ervan.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Wat zijn wenswaarden?

Hier legt Lencioni het verschil uit tussen kernwaarden en aspirationele waarden of wenswaarden uit. Het verschil tussen eigenschappen die natuurlijk, waar en endemisch zijn in hun cultuur en een waarde waarvan we wensen dat onze cultuur die had maar niet noodzakelijk is.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Trixolutions is als enige in de Benelux partner van de Table Group van Patrick Lencioni, door onze CAPA PRO opleiding en bijhorende certificaten, en daardoor ook exclusief en uniek gepositioneerd om deze expertise door te geven aan onze klanten.

 

Lees hier meer over onze band met Lencioni.

 

We geven onze expertise ook door via onze Coach-the-Teamcoach Masterclasses, inclusief online Lencioni Leerplatform.

 

Of door rechtstreeks teams te begeleiden. Onze Lencioni experts bij Trixolutions mochten al meer dan 200 teams begeleiden, gebruik makende van het Piramide model van Lencioni en de bijhorende Lencioni Assessments.

Blijf altijd op de hoogte!

Schrijf je in op onze Trixolutions Nieuwsbrief