De Piramide van Lencioni - Laag 2 - Respectvolle Conflicten

 

Teamleden die elkaar vertrouwen zijn niet bang om zich te engageren in een gepassioneerde dialoog over thema’s en beslissingen die belangrijk zijn voor het succes van de organisatie of het team. Ze aarzelen niet om het oneens te zijn met elkaar, mekaar uit te dagen en in vraag te stellen. Dit alles om op zoek te kunnen gaan naar het beste antwoord, de waarheid te ontdekken en de juiste beslissingen te nemen.

 

Vertrouwen is belangrijk omwille van een zeer praktische reden: zonder vertrouwen kunnen teams zich niet engageren in een productief, ideologisch conflict (en zouden ze dat beter ook niet proberen)!

 

  • Een goede vorm van conflict veronderstelt vertrouwen onder de teamleden, wat te maken heeft met het zich engageren in ongefilterd, gepassioneerd debat rond onderwerpen.
  • Zelfs in de beste teams zullen conflicten soms oncomfortabel zijn.
  • Er moet over conflictnormen grondig gepraat worden in een team, zodat ze helder en duidelijk zijn. Uiteraard zullen deze normen van team tot team verschillend zijn.
  • De angst voor een occasioneel persoonlijk conflict mag het team er niet van weerhouden om regelmatig een productief debat aan te gaan.

 

We hebben het hier over productief en ideologisch conflict; gepassioneerd, ongefilterd debat over belangrijke onderwerpen voor het team. Elk team dat zijn effectiviteit wil optimaliseren zal dit moeten leren.

 

Als teamleden mekaar soms niet oncomfortabel laten voelen, als ze elkaar niet af en toe uit hun emotionele comfortzone halen tijdens discussies, dan wordt het zeer waarschijnlijk dat ze niet de beste beslissingen voor de organisatie zullen nemen.

 

 

Hoe werken we aan Respectvolle Conflicten

We werken hier in meerdere specifieke fases:

 

  • Lencioni Conflictenspectrum
  • Conflictstijlen
  • Opmaak Conflictcharter
  • Omgaan met Kunstmatige Harmonie
  • Integreren van Inclusiviteit
  • Omgaan met “Olifanten in de kamer”

 

In elke fase beschikken we over meerder specifieke Lencioni oefeningen, die we op maat van je team kunnen inzetten.

 

 

Enkele van zijn meest bekende quotes in deze laag zijn:

 

“If people don’t weigh in, they can’t buy in.”

 

“The fear of conflict is almost always a sign of problems.”

 

“I don’t think anyone ever gets completely used to conflict. If it’s not a little uncomfortable, then it’s not real. The key is to keep doing it anyway.”

 

 

Enkele van de meest beluisterde Lencioni podcasts in deze laag van de Piramide zijn:

 

Podcast 26: Stop met het eens zijn over het oneens te zijn.

Was je het ooit oneens met iemand, maar liet je een discussie vallen omdat dit de volwassen manier van aanpak leek? Er is nooit iets goeds uitgekomen bij mensen die het eens waren met het oneens te zijn. 

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Podcast 3: De keerzijde van conflicten.

We beseffen misschien vaak de gevaren niet van het vermijden van conflicten, maar ze zijn er wel. Vaak worden ze gezien als iets slecht, terwijl er nood is aan gezonde conflicten binnen elke relatie. 

 

Beluister hier de podcast.

 

 

Enkele van de meest bekeken Lencioni filmpjes in deze eerste laag zijn:

 

De 5 Dysfuncties van een Team - Conflict

In dit eerste filmpje legt Pat uit hoe de tweede laag zo hard steunt op de eerste laag én ineens ook de basis vormt voor de derde laag. De interafhankelijkheid van de lagen of “dysfunctions” is belangrijk.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Waarom is Conflict zo Belangrijk en waarom is het zo Zeldzaam?

Pat vertelt je over de verschillende soorten conflict en vooral de voordelen voor een team van het écht kunnen hebben van conflict, debat en discussie met elkaar.

 

Bekijk hier het filmpje.

 

 

Trixolutions is als enige in de Benelux partner van de Table Group van Patrick Lencioni, door onze CAPA PRO opleiding en bijhorende certificaten, en daardoor ook exclusief en uniek gepositioneerd om deze expertise door te geven aan onze klanten.

 

Lees hier meer over onze band met Lencioni.

 

We geven onze expertise ook door via onze Coach-the-Teamcoach Masterclasses, inclusief online Lencioni Leerplatform.

 

Of door rechtstreeks teams te begeleiden. Onze Lencioni experts bij Trixolutions mochten al meer dan 200 teams begeleiden, gebruik makende van het Piramide model van Lencioni en de bijhorende Lencioni Assessments.

Blijf altijd op de hoogte!

Schrijf je in op onze Trixolutions Nieuwsbrief