Johari Venster, de basis voor goede communicatie

Johari Venster

Hoe goed kun jij omgaan met kritiek? Dat iemand zegt dat je iets verkeerd hebt gedaan, of niet goed genoeg? Of dat je je gedrag moet veranderen? Veel mensen ervaren het als een persoonlijke aanval. Ze reageren als door een wesp gestoken.

De belangrijkste reden om open te staan voor feedback van anderen, is dat het je zelfkennis vergroot.

Iedereen heeft een bepaalde mate van zelfkennis. En met zelfkennis bedoelen we de mate waarin je bekend met je eigen gedrag en het mogelijke effect daarvan op anderen. Mensen in je omgeving hebben gedeeltelijk ook deze kennis over jou. Zij weten hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties en zij kennen ook de mogelijke effecten. Maar er zijn ook gedragsgebieden die je zelf niet kent, maar anderen gedeeltelijk wel.

Door het model te gebruiken probeer je inzicht te krijgen in het volgende:

  • De Open Ruimte: wat is bekend bij mij en bij de ander?
  • De Blinde Vlek: wat is bekend bij de ander, maar niet bij mij?
  • De Verborgen Ruimte: wat is alleen bekend bij mijzelf?
  • Het Onbekende: wat is onbekend bij mijzelf en bij de ander?

Door voortdurend te werken aan het vergroten van de Open Ruimte werk je actief aan een vertrouwelijke relatie. Dit is alleen mogelijk door de feedback van een ander, en het aanbieden van de juiste informatie. Het gevolg hiervan is dat de Blinde Vlek en de Verborgen Ruimte krimpen. Alle belangrijke informatie ligt dan voor beide partijen open op tafel.

Simpel maar effectief

Juist doordat het Johari Venster zo simpel is, werkt het zeer effectief. Het kan bijvoorbeeld helpen inzicht te verkrijgen in de communicatie bij een conflict. Wat ging er mis? Misschien had de ander bepaalde ideeën, meningen of gedachten over jou, waarvan je niet op de hoogte was (Blinde vlek). Of was er onvoldoende informatie beschikbaar (Verborgen Ruimte).

Sterkste middel: zelfreflectie

De ware kracht van het model komt naar boven wanneer het wordt gebruikt waarvoor het is gemaakt: inzicht in de relatie en daarmee vooral zelfreflectie. Er kan enorm veel wint worden behaald door: bewustzijn te creëren over je eigen handelen en hoe dit door anderen wordt gezien en ervaren. Door opener te communiceren en rekening te houden met de principes en grenzen van een ander.

Meer inzicht, meer mogelijkheden

Het Johari Venster kan ons helpen te werken aan de relatie die we met onszelf en anderen hebben en biedt daardoor mogelijkheden om te groeien in onze relaties. De mogelijkheden zijn veelzijdig voor zowel onze persoonlijke en professionele relaties en kunnen zelfs helpen in onze communicatie met de doelgroep. Maar de ware kracht komt pas echt naar voren wanneer we het model toepassen op onszelf. De winst volgt dan vanzelf, misschien niet op de korte termijn, maar wel op de lange termijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: