Netwerken, het is een kunst!

Netwerken is een must voor elke ambitieuze professional. Door met andere professionals te praten en je netwerk uit te breiden, bouw je geloofwaardigheid op. Je toont dat je weet waarover je praat en de mensen leren ook je menselijke kant kennen.

Voor een goede ontwikkeling van je loopbaan is netwerken namelijk onmisbaar. Een netwerk bestaat uit mensen, jouw netwerkcontacten, die iets voor je kunnen betekenen bij bijvoorbeeld het zoeken naar werk. Door te netwerken kun je via informele contacten aan een nieuwe baan of opdracht komen. Ook kun je netwerken gebruiken om structureel je eigen positie en je mogelijkheden op de snelveranderende markt in de gaten te houden.

Hoe begin je daar nu aan? Onderstaande netwerktips helpen je op weg.

Bereid je voor

Een netwerkevenement is een zakelijke ontmoeting dus behandel het ook zo. Wees voorbereid en kom ruim op tijd. Ken je publiek, verdiep je van te voren in je netwerkpartner en eventueel de bedrijfscultuur. Als je zenuwachtig bent, bereid ook een aantal gespreksonderwerpen en ijsbrekers voor.

Stel doelen op

Wat wilt u uit uw netwerk halen? Als u dit in kaart heeft, kunt u gerichter netwerken en u bijvoorbeeld voor relevante borrels inschrijven. Ook praat het makkelijker met anderen als u weet wat uw doelen zijn.

Goede houding = positieve indruk

Neem een rechte houding aan, maak oogcontact en lach! Zo kom je zelfzeker en open over. Voorkom dat je met borden en glazen moet jongleren en houd je rechterhand vrij voor het schudden van handen en uitdelen van visitekaartjes.

Actief luisteren

Dat houdt in dat je jezelf probeert te verplaatsen in wat de ander vertelt. Zo probeer je het verhaal van de ander tot een gemeenschappelijk verhaal te maken dat jullie beiden aanbelangt. Door te luisteren ontdek je de noden en doelen van je gesprekspartners en ontdek je misschien openingen naar win-winmogelijkheden. Andersom zal je er niets uithalen als je alleen maar toehoort en zelf niets toevoegt aan het gesprek. Je moet anderen het idee geven dat je ze nu of in de toekomst kan helpen.

Voor wat, hoort wat

Dit geldt ook bij het netwerken. Je bewijst dat je niet alleen bent gekomen om te halen, maar dat je anderen ook wat gunt. Help mensen uit je netwerk waar je kan.

Houd je contacten warm

Wees pro-actief in het onderhouden van contacten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: