Het belang van constructief conflict in een sterk team.

Conflict

Conflicten in teams ontstaan door onderlinge verschillen tussen mensen. Dat is niet noodzakelijk slecht. Integendeel, een conflict kan positief bepalend zijn: in goede banen geleid tilt het een team namelijk naar een hoger succesniveau.

Is conflict gezond?

Instinctief beschouwen veel mensen een conflict als iets negatiefs. Dat is ook zo als een conflict te ver gaat en destructief wordt. Dan vertrouwen medewerkers elkaar, het management en de organisatie niet meer.

In “De vijf frustraties van teamwork “ beschrijft Patrick Lencioni echter de noodzaak van constructieve botsingen in aanloop naar meer betrokkenheid. Hij ziet conflicten als basis voor het opbouwen van betrokkenheid en het durven opnemen van verantwoordelijkheden binnen een team. En dat is een noodzakelijke voorwaarde voor het behalen van resultaten.

Met andere woorden, gepassioneerde meningsverschillen ofwel  conflicten als positief proces zijn juist kenmerken van een gezond team en een gezonde werkomgeving!

Beter omgaan met moeilijke gesprekken verhoogt de effectiviteit van het team

Collega’s kritisch uitdagen is dus tot op zekere hoogte heel gezond. Als teamleden het elkaar af en toe een beetje lastig maken is de kans groter dat de beslissingen die ze nemen beter gefundeerd en dus sterker zijn.

Conflictsituaties worden pragmatisch aangepakt in drie stappen:

  1. Verschillen op tafel – oprechte dialoog over de meningsverschillen
  2. Acceptabele oplossing – win/win oplossing voor alle partijen
  3. Afspraken voor de toekomst – om deze conflicten te vermijden

Actief aan de slag met verhoogde teameffectiviteit

Een diepgaandere methode om om te gaan met conflictsituaties is het teameffectiviteitsmodel van Insights. Dat gaat ervan uit dat conflicten bepalende momenten zijn in het leven van een team. Als een team zijn potentieel ten volle wil benutten, moet het voorbereid zijn en adequaat reageren op dit soort ‘bepalende momenten’.

Een conflict beperkt zich immers niet tot de betrokkenen. De gevolgen zijn voelbaar in alle elementen van teamsamenwerking: de sfeer verandert en processen verlopen anders. Het team heeft moeite zijn focus te bewaren en kan zich minder richten op vernieuwing.

Insights of DISC leveren gemakkelijk toe te passen handvaten om conflicten op een constructieve manierte hanteren. Samen worden strategieën ontwikkeld om een positief resultaat te bereiken. Verder leren teamleden elkaar uit te dagen om zichzelf en elkaar uit hun comfortzone te trekken om zo betere resultaten te bereiken.

Geïnteresseerd om te weten hoe dit soort bepalende momenten voor een team op een juiste manier gemanaged wordt? Contacteer ons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: