Genereer een “klik” of “rapport” bij je gesprekspartner!

“Rapport” of “Klik” is een staat van verbale en non-verbale betrokkenheid van mensen bij elkaar.

Wanneer mensen met elkaar in contact treden passen de verbale en non-verbale communicatie zich in de regel aan elkaar aan. Hoe positiever het contact door de afzonderlijke individuen wordt gewaardeerd, des te sterker wordt de aanpassing (betrokkenheid) ten opzichte van elkaar.

  • Op verbaal niveau kan dit zich uiten in het gebruik van vergelijkbare woorden, zinswendingen, spreeksnelheid, volume, enz.
  • Op non-verbaal niveau toont zich dit in de aanpassing en synchronisatie van mimieken gebaren, zoals in de been- en armhouding, het geheel van opeenvolgende bewegingen, ademritme, enz. De gedragsonderzoeker Desmond Morris omschrijft dit met zijn begrip houdingsecho.

Voor verder gebruik is van belang dat mensen bij aanwezig rapport ernaar tenderen elkaar positief te waarderen, eerder te vertrouwen en ertoe neigen het gezegde minder kritisch te nemen.

De mens beschikt vanaf de geboorte over het vermogen rapport te produceren. Mogelijk spelen de zeer in de belangstelling staande spiegelneuronen in de hersenen daarbij een rol.

Toepassing

Het vertonen van rapport is vooral bij kortdurende professionele relaties van belang, in het bijzonder wanneer er een hoge mate van vertrouwen nodig is.

In andere professionele relaties (bijvoorbeeld verkoop- of consultatiegesprek) wordt gebruikgemaakt van een dergelijk bewust opgebouwd rapport. Het maakt de snelle opbouw van efficiënte communicatie mogelijk.

Dit inzicht benut ook de NLP. Het rapport wordt daarin als belangrijk element in de interpersoonlijke communicatie gezien en als zodanig geschoold.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: